Travel week

Två gånger om året får vi en veckas lov, en gång varje termin. I första terminen åker vi med en välgörenhetsorganisation och arbetar med dem under en vecka. Under andra lediga veckan får vi chansen att resa fritt i Indien. Det var meningen att jag skulle åka upp till Dharmsala där Dalai Lama har sitt residens och till gyllenen templet i Amritsar. Men det blev inställt. Tre gånger. Japp. Så jag åkte till Goa istället och INNAN ni tänker någonting så vill jag bara säga att Goa är mer än fester, droger och alkohol! Det var underbara stränder, fullt av västerlänningar, vackra kläder... Så vi lämnade skolan klocken halve tre på fredagseftermiddagen.
Vi åkte in till Pune och tog vårt tåg, hade lite problem med en konduktör men det fixade sig. Tåget kom fram och från stationen-som-jag-inte-kommer-ihåg-namnet-på åkte vi till Panjim och vidare därifrån till Calangute-Baga med buss. Att åka längs kusten var underbart vackert! Palmer och färgstarka hus, blått hav, gröna skuggor kasteade på marken av träden. Så kom vi fram till Calangute. Jag fick en kulturshock. Överallt var det västerlänningar! Överallt! Ock de hade shorts och linnen på sig! En del gick till och med runt i bikini! Och ingen verkade tycka att det var konstigt så jag anpassade mig. Att vara iGoa är som att ha blivit nedsläppt i Syd- eller Centralamerika.
Vitrappade hus, kors, små Mariaikoner i gathörnen, inte hindutempel så långt ögat når, lättklädda människor, kvinnor som definitivt hade portugisikt blod från kolonialtiden. Damen i hotellet som vi hade bokat rum i sade att vi inte hade konfirmerat - det var fullt. Så vi började gå ner längs gatan. Sonam och Rigzin mötte plötsligt en man från Ladakh där de också är ifrån och han visade oss till et hotell. Det var det mest underbara ställe vi kunde ha önskat oss. Man gick in på en liten stig bakom ett försäljningstält, runt ett hus, under en liten port övervuxen med blommor, runt ett till hus och ut på en liten gårdsplan med två våningar höga koksnötspalmer, översållat med blommor, ett litet hus med stråtak, ett tvåvåningsmed veranda - och där bodde vi två nätter.
Mannen som ägde det hyrde av Joanita och gav oss ett jättebra pris - 800 rupees per rum och natt, tre personer i varje rum. För det hotellet var det ett fantaiskt pris. Jag har aldrig sett ett bättre hotellrum i Indien. Rent, skinande rent! Mjuk säng, vackra foton på väggarna med insika motiv, ett litet anslutande badrum med varmvatten (!) och till och med toalettpapper! Det fanns te och en vattenkokare så när vi hade packat upp tog jag och Maritche en kopp var och satte oss på övre verandan och hörde suset i palmerna, pratatde filosofi, tände levande ljus som fanns där och bara njöt.
Stranden var ungefär fem minuter bort. Det var fullt a solbäddar man kunde hyra, beach shacks där de sålde mat, kvinnor som sålde saronger och bar omkring korgar med färsk frukt på huvudet. Vi ett tilfälla när vi satt och läste på kvällen utomhus, var det någon slöt upp en fyrverkeriraket och jag upptäckte en ny sida hos mig själv. Jag tänkte direkt på bomben i Pune. Alla frös till för en sekunde efter första smällen, innan de andra raketerna sköts upp och vi förstod att det var fyrverkerier.
Nattmarknaden
Efter två dagar i det paradiset med besök i en nattmarknad också, åkte vi vidare till Södra Goa. Damen i hotellt var, om ni ursäktar, en bitch. Ville inte låta os ta bara två rum ("Ni sa tre!") och var allmänt väldigt otrevlig. Hotellet låg dock i princip på stranden. Vi gick dit och blev utstirrade av indiska män. De började ta kort på oss. Otroligt obehagligt. Efter Goa åkte vi till Hampi, en stad helt proppfull med fornlämningar. För att komma dit åkte vi buss i tio timmar. Tänkt dig den sämsta buss någonsin tagit i Sverige. Det var värre. Den skulle ha kunnat falla ihop när som helst. Hampi var underbart vackert, överstrött med sandstensbumlingar och tempel vart du än såg. Jag gick flera promenader själv, för mina reskamrater var utpumpade och Hampi var stekhett, så det sov bort hela dagen. Jag väckte dem lagom till middag. Templen var helt fantastiska med statyer uthuggna ur stenen. Jag hittade ett tempel som var som att stiga in i jungelboken. Jag har mer bilder från Hampi än resten av resan sammanlagt, så jag kommer ladda upp bilderna in en slideshow istället för miniatyrer.
Och efter Hampi tog vi buss till en tågstation och åkte hem.

Kommentarer
Postat av: Farmor

Vilken fantastiskt resa med stora motsattta erfarenheter och miljöer! Skönt att du är lyckligt tillbaka i skolan. Sköt om dig Stinafina, önskar farmor.

2010-03-18 @ 19:20:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0